Şerif Mardin, Bediüzzaman Said Nursi Olayı: Modern Türkiye´de Din ve Toplumsal Değişim

Bediüzzaman Said Nursi Olayı/Modern Türkiye´de Din ve Toplumsal Değişim, Şerif Mardin, 19. baskı-Eylül 2017.

Yazarının “modern Türkiye’de din ve toplumun kaynaştığı yolları kavrama yönünde bir ön çalışmadır” diye nitelediği kitapta, Müslüman düşünür Said Nursi’nin hayatı, Türkiye toplumunun din, ideoloji, bilinç sorunları ve modernizm olgusu ele alınıyor.

Bediüzzaman’ın, özellikle reformların yabancı kültürlerle birlikte gündelik hayatımıza girip yerleşik usullerimizi zorlayan pratiğine karşı mücadelesi inceleniyor.

Şerif Mardin Kimdir?

1927 yılında İstanbul’da doğdu.

Galatasaray Lisesi’nde başladığı orta öğrenimini ABD’de tamamladı.

Stanford Üniversitesi Siyasal Bilimler Bölümü mezuniyetinin ardından lisansüstü eğitimini John Hopkins Üniversitesi’nde yaptı.

1973’te geçtiği Boğaziçi Üniversitesi’nde siyaset bilimi ve sosyoloji dersleri verdi. ABD’de Columbia ve California, İngiltere’de Oxford Üniversitesi’nde konuk öğretim üyesi olarak dersler verdi.

Washington D.C.’deki American University Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyeliği yaptı ve aynı üniversite bünyesinde faaliyet gösteren İslâmî Araştırmalar Merkezi’nin başkanlığı görevini yürüttü.

Mardin, 6 Eylül 2017'de hayatını kaybetti.

Mardin’in bazı kitapları:

• Din ve İdeoloji (1969),
  • Türkiye’den Toplum ve Siyaset (Makaleler derlemesi, 1990),
  • Türkiye’de Din ve Siyaset (Makaleler derlemesi, 1991),
  • Türk Modernleşmesi (Makaleler derlemesi, 1991),
  • Religion and Social Change in Modern Turkey. The Case of Bediüzzaman Said Nursi (1989) [Bediüzzaman Said Nursi Olayı / Modern Türkiye’de Din ve Toplumsal Değişim (1992)],
  • Türkiye, İslam ve Sekülarizm (Makaleler derlemesi, 2011).