Dr. Nasrin Rouzati, RİNAP’ı Ziyaret Etti


Üsküdar Üniversitesi bünyesinde Risale-i Nur Külliyatı üzerine akademik çalışmalar yapmak üzere kurulan Risale-i Nur Araştırma Platformu (RİNAP), Nasrin Rouzati Hanımefendi tarafından ziyaret edildi.

Nasrin Hanımefendi, RİNAP’ı ziyaretleri sırasında Bediüzzaman ve Risale-i Nurlar üzerine yaptığı çalışmalardan bahsetti. Ayrıca RİNAP’ta gerçekleştirilen faaliyetler hakkında, yönetim kurulu ekibi ile birikte karşılıklı fikir alışverişinde bulunularak istişare yapıldı.

Nasrin Rouzati Kimdir?

İngiltere’de Durham Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler Orta Doğu / İslam Araştırmaları alanında doktora derecesine sahip olan Nasrin Rouzati, aynı zamanda bilgi teknolojileri uzmanıdır. Manhattan College’de Dini Araştırmalar Bölümü’nde yarı zamanlı öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Risale-i Nur üzerine yayınları bulunan Rouzati, Aralık 2020’de yayınlanan makalesinde “Yaratılışın hikmeti nedir?” sorusuna yönelmektedir. Bu makalesinde Bediüzzaman Said Nursi’nin baş yapıtı Risale-i Nur’u inceleyerek, “Allah dünyayı neden yarattı” sorusuna Nursî bir bakış açısı ile bakarak, ilahi aşkın varlık sebebi olduğunu göstermeyi amaçlamaktadır.

Yaratılışın Hikmeti…

Kaleme aldığı makalesinde, Bediüzzaman Said Nursi’nin başyapıtı Risale-i Nur’u inceleyerek ‘’Yaratılışın Hikmeti Nedir?’’ sorusunu yanıtlamayı amaçlayan Nesrin Rouzati, makalesinde bazı hususları ele alıyor.

Makalenin ilk bölümü, ilahi aşk kavramını geniş olarak ele almaktadır. Devamında Nursi bakış açısına dikkat göstererek ilahi isimlerin teolojisi üzerine bir tartışma yer almaktadır ve bu kavramın özellikle kozmik yaratılışla ilgili olarak Nursî teolojisinde oynadığı kritik rolü örneklendirilmektedir. Makalenin üçüncü bölümü ise aşkın metafiziğini, Tanrı’nın sevgisinin dünyanın yaratılışındaki önemli etkilerini ve evrenin yapısındaki dinamizm ve faaliyetlerde rolünü incelemektedir. Daha sonra sevginin Kuran’daki takdimi olan mahabba‘nın yanı sıra, sevginin Tanrı ile insan arasındaki karşılıklı mahiyetinin önemi ele alınmaktadır. Son bölüm, ilahi aşk ile Kuran’ın ibtilâ, imtihan ve bela kavramlarının birlikteliğine ışık tutmaktadır ve insanın manevi yolculuğundaki araçsallığını ortaya koymaktadır.

”İslam’da Yaratılış Sebebi Olarak İlâhi Aşk – Nursi’nin Nur Risalelerinin Keşfi” adlı makalesinin yanında, Şubat 2018’de yayınlanan ”İslam Düşüncesinde Kötülük ve İnsan Acıları – Mistik Bir Teodiseye Doğru” adlı makalesi de bulunan Nasrin Rouzati, akademik çalışma hayatına devam etmektedir.