Üsküdar’da “İslam Teolojisi ve Kültürü Dersi” uygulamalı programı


İslam kültürü, İslam tarihi ve İslam’da aile konularının öne çıktığı ‘İslam Teolojisi ve Kültürü’ programı başladı. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı, Risale-i Nur Araştırmaları Platformu (RİNAP) ve Ukrayna Ternopil Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen programda İslam teolojisi etraflıca ele alınacak. Ukraynalı akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla yoğun ilgi gören program beş gün boyunca devam edecek. Programın sertifika törenine ise Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör katılım sağlayacak. Bu kapsamda programın ilk günü açılış konuşmalarıyla başladı. Konuşmalarda programın hem kültürel hem de akademik bir program olduğuna dikkat çekildi. 

 

 

 

Merkez Yerleşke Kuleli salonunda düzenlenen programın ilk gününde açılış konuşmalarını Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Gör. Uygar Aydemir, Ternopil Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Ella Bistritska, Risale-i Nur Araştırmaları Platformu (RİNAP) Başkan Yardımcısı Selahattin Arslan, Risale-i Nur Araştırmaları Platformu (RİNAP) Yönetim Kurulu Üyesi, Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Nafi Yalçın, Risale-i Nur Araştırmaları Platformu (RİNAP) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlham Miraç  ile Risale-i Nur Araştırmaları Platformu (RİNAP) Başkan Yardımcısı Sadık Paksoy gerçekleştirdi. 

 

 

 

Bakanlık tarafından akredite edilmiş program kapsamında düzenlenen programın koordinatörlüğünü Prof. Dr. İlham Miraç yaptı. Bu bağlamda ders programı içerikleri hazırlandı ve dersler online ve pratik olarak gerçekleştirildi. Uygulamalı derslerin içeriğinde İslam teolojisinden kültürel ögelere kadar geniş bir yelpazede konular ele alındı. Eğitim ve kültürel alışveriş açısından önemli bir adım olarak değerlendirilen program katılımcılar için hem akademik hem de kültürel açıdan zengin bir deneyim sunmayı hedefliyor.

 

 

 

Dr. Öğr. Üyesi Uygar Aydemir: “Hem kültürel hem akademik bir program”

Üsküdar Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Uygar Aydemir, programın açılış konuşmalarını gerçekleştirdi. Aydemir; “Sizleri Üsküdar Üniversitesinde ağırlamaktan memnuniyet ve mutluluk duyuyoruz. Burada kaldığınız süre boyunca üniversitemizin farklı kültürlerden beslenen yapısını sizlere anlatmak istiyoruz. Bu program hem kültürel hem de akademik bir program. Burada hem üniversitemizi tanıyacaksınız hem de şehri gezeceksiniz. Boğaziçi'nin eşsiz manzarası ve derin tarihi ile İstanbul'un sizlerde kalıcı bir hatıra bırakacağını umut ediyoruz.” ifadelerini kullandı. 

 

 

Prof. Dr. Ella Bistritska: “İslam’ı öğrenmeden bu dünyada yaşamak mümkün değil”

Ternopil Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ella Bistritska, programın uluslararası anlamda çok önemli olduğunu vurguladı. Bistritska; “İslam Teolojisi ve Kültürü Programı uluslararası anlamda çok önemli bir programdır. Şimdi herkes İslam’ı öğrenmek istiyor. Biz, İslam Teolojisi ve Programı ile bunu başlattık. İslam Teolojisi ve Kültürü programının amacı İslam dinini öğrenmektir. Çünkü her yerde İslam var, her yerde kardeşlerimiz var. İslam’ı öğrenmeden bu dünyada yaşamak mümkün değildir. İslam’ın görüşlerini öğrenmemiz lazım. İslam’ın barışçıl bir din olduğunu bizzat görüyoruz. Biz akademisyenler bu konferanslara geldiğimizde bunu görüyoruz ama istedik ki öğrencilerimiz de gelsin. Çünkü öğrencilerimiz bizim geleceğimizdir. İslam’ın güzel ahlakını anlamaları için bu programı yapıyoruz.” şeklinde konuştu. 

 

 

Selahattin Arslan: “İslam dini barış, sevgi ve şefkat dinidir”

Risale-i Nur Araştırmaları Platformu (RİNAP) Başkan Yardımcısı Selahattin Arslan, Ternopil Üniversitesinin Evrensel İnsanî Değer ve Haklar Manifestosunu imzalayan ilk üniversitelerden biri olduğunu belirtti. Arslan; “Bizim toplumumuzda ‘İnsan bilmediği şeye düşmandır’ diye bir söz var. Bazı kötü niyetli kişilerin yanlış anlatımlarından dolayı İslamiyet maalesef kötü tanınıyor. Burada yapacağımız seminerlerle göreceksiniz ki İslamiyet kesinlikle radikal bir din değildir. İslam dini barış, sevgi ve şefkat dinidir. Ukrayna toplumu ve Türk toplumu olarak çok ortak değerlerimiz var. Özellikle Ukrayna'da devam eden bu savaş bizi çok üzüyor. Bir an önce durmasını, insanların haksız yere öldürülmemesini çok arzu ediyoruz. Filistin'deki katliama yönelik bir manifesto hazırlamıştık. Bu haksız işgalin durması için manifestoyu imzaya açtık. Başka üniversiteleri davet ettik. Ternopil Üniversitesi de buna ilk imza atan üniversitelerden birisidir. Şu anda imza atanların sayısı 400 bini geçti. Bu manifestoda bütün insanların uyması gereken insan haklarını özellikle vurguladık. Yıl sonuna kadar toplanan imzalarla birlikte bu manifestoyu, Birleşmiş Milletler’e de götürüp orada da bir karar alınmasını sağlamak istiyoruz.” dedi. 

 

 

 

Dr. Öğr. Üyesi Nafi Yalçın: “Ortak değerlerimizi bu programla daha iyi anlıyoruz”

Üsküdar Üniversitesi İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Nafi Yalçın, ortak kültürel özelliklere değindi. Yalçın; “Bu programın verimli olacağına inanıyorum. Sizler farklı bir ülkeden farklı bir kültürden geldiniz. Fakat bu farklılıkların yanında ortak yönlerimizde çok fazla. Şu anda dillerimiz farklı olsa da bu dili oluşturan sesler aynıdır. Birçok ortak özelliklerimiz var, güzel değerler var. Ortak değerlerimizi bu programla daha iyi anlıyoruz, paylaşıyoruz. Dilimizde güzel bir söz var; ‘Güzellikler paylaştıkça çoğalır, sıkıntılar, problemler paylaştıkça azalır.’ Bizler de bu güzel fikirleri, tecrübeleri, değerleri paylaşarak güzelliklerin artmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı. 

 

 

Sadık Paksoy: “Kültürümüzü, inanç değerlerimizi sizlerle paylaşacağız”

Risale-i Nur Araştırmaları Platformu (RİNAP) Başkan Yardımcısı Sadık Paksoy; “Üniversitemize hoş geldiniz. Burada bulunduğumuz süre içerisinde kültürümüzü, inanç değerlerimizi sizlerle paylaşacağız. Kur’an – ı Kerim’de İslam’ın hakikatini araştırmışsınız ve onun kutsaliyetinin farkına varmışsınız. Tebrik ediyorum.” dedi. 

Ukraynalı heyet ile Üsküdar Üniversitesi akademisyenleri arasında karşılıklı hediyeleşme gerçekleştirildi. Program toplu fotoğraf çekiminin ardından sonlandı.

 

 

Kültürel gezi gerçekleştirildi

Program kapsamında katılımcılar İstanbul'un önemli tarihi ve kültürel mekanlarını gezerek Ayasofya, Sultanahmet, Süleymaniye Camii, Valide-i Cedid, Mihrimah Sultan, Ayazma, Valide-i Atik, Yıldız Sarayı, Büyük Çamlıca Camii ve İslam Medeniyeti Müzesi gibi yerleri ziyaret etme fırsatı buldu.

 

 

 

Beş gün boyunca devam edecek…

Beş gün sürecek olan programın son gününde gerçekleşecek olan sertifika törenine ise Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör katılım sağlayacak.
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)